Rim. Foto: Kicki Nilsson

Rim. Foto: Kicki Nilsson
Foto: Kicki Nilsson

lördag 21 augusti 2010

Biskop Hans-Erik Nordin vädjar: underteckna uppropet för Rim


Engagemanget för lilla Rim förenar religioner, vänsterpartister och kristdemokrater, gamla som unga. Gemensamt för alla är kravet på humanism och barmhärtighet för Rim och hennes familj. Nedan följer en vädjan från Biskop Hans-Erik Nordin, att underteckna uppropet
"Ett viktigt test på ett samhälles mognad avgörs av hur vi hanterar det sköra livet. När det gäller den utvisningshotade lilla flickan Rim prövas vår medmänsklighet. Om gällande lagstiftning tolkas och tillämpas så att Rim kommer att avvisas, kan jag inte se annat än att detta är både omänskligt och orimligt. Det stämmer inte med barnkonventionen, som hävdar att konventionsstaterna bör ”till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling”. 
I vår kyrkas grunddokument, bibeln, kan vi läsa om hur Jesus tar emot barn när andra avvisar dem. Vi gläds åt att samma anda går igen i vår kyrkoordning där det står att ”i kristen tro intar barnen en särställning”. Jag kan därför inte se annat än att i detta ömmande fall stämmer en avvisning varken med god allmänmänsklig etik eller med kristen livshållning. Allra helst när det gäller ett så sjukt barn. Låt oss hjälpas åt att bevara humaniteten i vårt land och underteckna uppropet till stöd för Rim."
Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift


Underteckna uppropet för Rim